Novosti

Večera u restoranu za 63.000 evra: Kako je Majorka, od omiljenog letovališta, postala nedostupna prosečnim turistima

Komentari
Večera u restoranu za 63.000 evra: Kako je Majorka, od omiljenog letovališta, postala nedostupna prosečnim turistima
Printskrin/Instagram/annabelmallorca - Copyright Printskrin/Instagram/annabelmallorca

veličina teksta

Aa Aa

Cene u jednom od najpopularnijih španskih odmarališta Majorci, toliko su porasle, da to ostrvo ove godine beleži manje turista nego inače. S druge strane, neki su spremni da izdvoje astronomske iznose za uživanje u restoranima na letovanju.

Iako se jednim od razloga smanjenih poseta smatraju i protesti u Palmi protiv "turistifikacije" naselja, rast cena odrazio se i na odabir britanskih i nemačkih turista, koji su manje nego ikada birali to balearsko ostrvo za svoje letovalište, piše Majorca Daily Bulletin.

Koliko je situacija ozbiljna, u prilog idu i objave sa društvenih mreža u kojima se mogu videti astronomski računi koje isporučuju ostrvski restorani i barovi.

Apsolutni rekorder ove godine je račun koji je jedno društvo od 18 osoba napravilo u restoranu "Annabel" u Palma Novi u iznosu od neverovatnih 63.237 evra.

Iako je najveći deo tog iznosa zauzela porudžbina 17 flaša skupocenog rozea "Don Perignon", na računu se može videti da jedna pica kaprićoza košta 18 evra, a da je 45.000 evra izdvojeno za "raznovrsnu ribu".  

S druge strane, sve više turista odlučuje da kupuje hranu u supermarketima umesto da jede u restoranima.

Prošlog meseca, Migel Karijo, predsednik udruženja restoratera na Paseo Majorka, jednoj od najprometnijih zona za ručavanje u Palmi, izjavio je da, iako broj turista ostaje na rekordnom nivou, oni više ne troše novac na odmoru kao ranije.

"Palma je puna, ali turisti mnogo ređe izlaze da jedu. Sami pripremaju obroke u hotelskim sobama ili na plaži, umesto da večeraju u lokalnim restoranima. Vidite turiste koji borave u hotelima sa četiri zvezdice, plaćaju 300 evra po noći, ali ne idu u barove ni restorane. Odu u supermarket, uzmu parče pice i veknu hleba i jedu u sobi", rekao je Karijo.

On je istakao da su rastuće cene dovele do toga da turisti izbegavaju restorane.

"Porodice nemaju 3.000 evra za odmor. Avionske karte koštaju 1.000 evra, još 200 evra za noć u hotelu. Koliko košta nedelja dana na Majorki? 5.000 evra?", upitao je restorater.

Preduzeća na plažama Majorke već izveštavaju da prolaze kroz izuzetno tešku letnju sezonu, sa velikim padom prihoda, dok se otpor prema masovnom turizmu pojačava kako u Španiji, tako i u inostranstvu.

Komentari (0)

Putovanja