Izložba "Keramika: otisak" u Etnografskom muzeju u čast 124. rođendana te ustanove
Komentari19/09/2025
-10:08
Izložba "Keramika:otisak" autorke Jelene Tucaković otvorena je u čast obeležavanja 124. rođendana te ustanove kulture.
Postavka koja slavi Dan muzeja obuhvata 4.403 artefakta koji su izloženi posle četiri decenije, a prikazuju primenu keramike u različitim oblastima - domaćinstvu, zanatskoj proizvodnji, arhitekturi, kao i medicinskoj i industrijskoj oblasti.
Na otvaranju se obratio direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić, koji je istakao da je ovaj jubilej samo uvod u još značajniju narednu godinu.

Tanjug/Ana Paunković
"Srećan nam 124. rođendan sa idejom da idemo dalje, jače u 125. godinu. Etnografski muzej je u minuloj godini imao različite aktivnosti vezane za međunarodnu saradnju, nominovali smo pirotsko ćilimarstvo za UNESCO listu i očekujemo da sledeće godine upišemo jednu tako važnu stvar za kulturno nasleđe", rekao je Krstić.
On je naglasio da su "srpska nošnja i pirotsko ćilimarstvo najvažniji brendovi srpske kulture“, podsetivši da je muzej ove godine predstavio deo pirotskih ćilima u Pekingu. Krstić je posebno zahvalio Ministarstvu kulture na podršci i podsetio na projekat "Muzej u novom svetlu“ koji je pokrenut pre dve godine.
Tanjug/Ana Paunković
"Mislim da polako možemo da kažemo da smo na dobrom putu ka tom svetlu jer važno je da razumemo muzeje ne samo sa kulturne, već i sa turističke tačke gledišta", rekao je direktor i dodao da muzej treba da ostane "vodilja kulture koja čuva i predstavlja kulturno nasleđe".
Iz Etnografskog muzeja su ranije saopštili da je ova postavka rezultat pažljivog istraživačkog i kustoskog rada, sa jedinstvenim uvidom u istoriju izrade i upotrebe keramike na srpskom kulturnom prostoru od prve polovine 19. veka do savremenog doba.
Tanjug/Ana Paunković
U okviru proslave Dana muzeja, Etnografski muzej otvara i novi prostor za posetioce - "Ornament kafe“, inspirisan srpskom ornamentikom. Posetioci imaju priliku da u prijatnom ambijentu, ukrašenom motivima iz muzejskih zbirki, odmore i uživaju u tradicionalnoj srpskoj hrani poput kačamaka, cicvare, domaćih poslastica i prirodnih sokova.
Komentari (0)