Evropa

Italijanski akademik izazvao kontroverze tvrdnjom da je recept za karbonaru američki

Komentari
Italijanski akademik izazvao kontroverze tvrdnjom da je recept za karbonaru američki
Italijanski akademik izazvao kontroverze tvrdnjom da je recept za karbonaru američki - Copyright profimedia

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

23:37

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski akademik Alberto Grandi izazvao je kontroverzu tvrdnjom da je recept za karbonaru američki, kao i izjavom da je jedino mesto na svetu gde se nalazi verodostojni parmezan Viskonsin.

Profesor istorije hrane na Univerzitetu u Parmi, takođe je tvrdio da su tiramisu i paneton relativno novi izumi i da većina Italijana nije ni čula za picu pre 1950-ih, preneo je Gardijan.

Ovaj akademik je poznat po hrabrim izjavama o italijanskoj hrani, ali za najveće italijansko udruženje farmera Koldireti, Grandijev "nadrealni napad na italijansku hranu" veoma je simptomatičan ako se zna da se vlada u Rimu nedavno kandidovala za nematerijalnu kulturnu baštinu na listi Uneska.

"On tvrdi da su Amerikanci izmislili karbonaru, a da su paneton i tiramisu novi komercijalni proizvodi, a to ide toliko daleko da se postavlja hipoteza o parmezanu i onom proizvedenom u Viskonsinu u SAD, domovini lažnih sireva pod oznakom "Made in Italy", saopštilo je udruženje.

Grandi je takođe izazvao gnev Matea Salvinija, italijanskog zamenika premijera i lidera krajnje desničarske Lige, koji je dugo koristio hranu kao simbol nacionalnog identiteta Italije.

AI Preporuka

Komentari (0)

Evropa