Biznis vesti

Srpski med dostigao rekordnu otkupnu cenu na svetskom tržištu, za kilogram skoro 10 evra

Komentari
Srpski med dostigao rekordnu otkupnu cenu na svetskom tržištu, za kilogram skoro 10 evra
Srpski med dostigao rekordnu otkupnu cenu na svetskom tržištu, za kilogram skoro 10 evra - Copyright RINA

Autor: Rina

16/03/2022

-

14:31

veličina teksta

Aa Aa

Nakon duge i hladne zime, mart mesec rezervisan je za prve radove kod pčelara. Uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu. Svakodnevno obilaze i otvaraju košnice i dodaju neophodnu prihranu. 

"Pripremamo naše vredne radnike na prvu ispašu, na dren, zatim na kajisiju, dženariku i šljivu. Do sada su one dobro podnele ove vremenske uslove koji su išli u prilog. Mraz u martu na svu sreću nije desetkovao plodove i neće biti ogromnih gubitaka ako vremenske prilike budu u plusu kako se sada najavljuje. Već se košnice otvaraju da se vidi u kakvom je 'pogača' stanju", kaže za Rinu Sveta Stamenković, jedan od najpoznatijih pčelara u Zapadnoj Srbiji, koji u svom domaćinstvu ima 54 matice.

RINA

 

Srpski med je na evropskom i svetskom tržištu poznat po odličnom kvalitetu, što se i na oko može prepoznati. Nakon nekoliko loših, pčelari se sada nadaju dobroj godini, a tome u prilog ide i istorijski visoka otkupna cena po kologramu.

"Prinosi su bili desetkovani, što zbog mraza koji je prošlih sezona uništio voće, što zbog nesavesnog korišćenja i primene agroteničkih mera u voćnjacima, pa su na taj način pojedini voćari uništavali i čitave matice. Trenutna cena je preko sedam eura za jedan kilogram našeg topljenog zlata, što je odlična cena", kaže Stamenković.

RINA

 

Pčelari su prošle godine formirali SPS - Savez pčelara Srbije, u sklopu njega počeo je sa radom i otkupni centar, koji omogućuje otkup i pakovanje proizvoda.

"Pomoću toga se med direktno može uzeti od proizvođača, plasirati ga na tržište, a novac direktor uplatiti pčelarima. Sam Savez pčelara broji oko 8.000 članova i to udruživanje pokazalo se kao pun pogodak", zaključuje Stamenković.

AI Preporuka

Komentari (0)

Biznis